Portofoliu de acțiuni

5 factori care influenteaza evolutia unui portofoliu de investitii

April 19, 20243 min read

Ca investitori avem obiectivul de a ne crește valoarea portofoliului, dar să analizăm care sunt cei cinci factori care influențează cel mai mult valoarea portofoliului:

1.Creșterea compusă (exponențială) este cel mai puternic principiu de investiție, cu cât începi să investești mai devreme cu atât mai mult vei beneficia de puterea dobânzii compuse.

Exemplu: dacă începi să investești la 25 de ani lunar câte 300$ cu un randament de 8% și te vei pensiona la 65 de ani, deci vei investi 40 de ani, vei avea la sfârșit aproape 1 mil $

40 ani

Dacă aștepți până la 45 de ani să investești, suma pe care o vei obține în 20 de ani de investiții este semnificativ mai mică, aproape 200.000$ vs 1.0000.000$

investitii bani educatiefinanciara economii finantepersonale finante

2. Suma de bani investită. Pe exemplul de mai sus dacă începi să investești la 45 de ani poți recupera timpul pierdut și să ajungi la aceeași sumă de 1mil$ dar se mărește suma investită 1700$ vs 300$, poți recupera investind mai mult dar este mai greu.

investitii bani finante economii

3. Rata de rentabilitate a portofoliului. Miracolul dobânzii compuse este influențat de durata de timp și de rata de rentabilitate a portofoliului pe care o obții.

În exemplul de mai sus păstram perioada de 40 de ani, suma de 300$ lunar și mărim randamentul de la 8% la 10%, suma rezultată este 1.700.000$ vs 1 mil $ din doar 2 procente în plus la randament.

investitii finante bani economii investitii la bursa

Dar este important să echilibrăm dorința de a avea un randament mare cu posibilitatea riscului unor pierderi mari.

4. Alocarea activelor în portofoliu- conform studiilor alocarea activelor determină cea mai mare parte a randamentului obținut.

Obiectivul principal al alocării este de a crea un mix de active care urmărește să asigure un echilibru optim între rentabilitatea așteptată și riscul pe care ești dispus să ți-l asumi pentru un orizont investițional pe termen lung.

5. Suma taxelor și impozitelor plătite -influențează mult evoluția unui portofoliu. Costurile de investiție s-ar putea să nu ți se pară mare lucru, dar se adună, cumulându-se împreună cu randamentul investiției tale.

Simplu spus, tu nu pierzi doar suma mică de comisioane pe care o plătești, ci pierzi și toată creșterea pe care banii ar fi putut-o avea în viitor. Cu cât păstrezi mai mulți bani in portofoliu, cu atât mai mult vei beneficia de creștere.

Să facem o simulare, daca avem 100.000$ pe care îi investim pe o perioada de 20 de ani cu un randament mediu de 5% .

Prima variantă avem comisioane de 0.5%, la sfârșitul perioadei vom avea 240.024$ vs 265.330$ dacă nu aveam taxe, de unde rezultă că acest comision de 0.5% a "mușcat" 10% din randamentul portofoliului.

economii investitii investitii la bursa bani educatie financiara

A doua variantă avem comisioane de 1,5%, la sfârșitul perioadei avem 196.113$, adică comisioanele au "mâncat" 35% din randament.

investitii investitii la bursa bani finante finante personale economii

Sintetizând, dacă investești 100.000$ cu 5% randament la sfârșitul perioadei de 20 de ani vei avea:

265.330$- dacă nu plătești niciun comision

240.024$- dacă plătești comision de 0.5%

196.113$-dacă plătești comision de 1,5%.

Aceștia sunt cei mai importanți factori care îți influențează evoluția portofoliului de investiții. Toți acești factori ar trebui să facă parte din planul tău de investiții.

Economisește cât mai mult posibil și investește cât mai devreme posibil, optimizează riscul și rentabilitatea printr-o alocare și diversificare adecvată a activelor și menține taxele și impozitele la un nivel scăzut

P.S Dacă te-au ajutat informațiile din acest articol și-l consideri util, te rog să-l distribui și prietenilor tăi.

PPS Vino în comunitatea noastra ABC-ul Investițiilor pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de gestionare a banilor și a-ți atinge obiectivele financiare

Consultant de investiții

Nicoleta Bărbătescu

Consultant de investiții

Back to Blog

Alătură-te comunității noastre!

Vrei să intri în comunitatea oamenilor informaţi? Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit e-bookul "40 Metode de economisire pentru primele tale investiții" precum şi ultimele articole publicate pe site. *Adresa ta de e-mail este in siguranță!

2025 ABC-ul Investițiilor - Toate drepturile rezervate - Termeni și condiții Politică de confidențialitate