Te-ai trezit vreodată cu o sacoșă plină de lucruri de care nu ai neapărat nevoie, doar pentru a te simți bine pentru o clipă.
Hai să fim sinceri, cui nu i s-a întâmplat să cheltuie bani pe lucruri doar pentru a uita de o zi grea? Cu toții facem asta din când în când!
Știm cu toții cât de ușor este să cedezi tentației de a cheltui, nu-i așa?💸
🔴 Poate ai avut o zi proastă și te-ai gândit că o sesiune de shopping te-ar face să te simți mai bine...
🔴 Sau, te întâlnești cu prietenii și ei se laudă cu ultimele lor achiziții, asta te face să cumperi ceva ce de fapt nu îți trebuie.
Din păcate, aceste cumpărături impulsive se pot aduna rapid și îți pot afecta serios bugetul. Cheltuielile emoționale îți oferă o satisfacție temporară, dar pe termen lung îți pot aduce stres financiar.
Cumpărăturile nu sunt o problemă atunci când se fac cu moderație, la fel ca și consumul moderat de cafea, alcool etc.
Problema este atunci când "terapia" prin cumpărături te împiedică să îți plătești facturile la timp, te face să îți depășești bugetul și apoi să te simți vinovat, rușinat 🤦♀️.
Gândește-te la câteva exemplele de cheltuieli emoționale din propria ta viață.
Personal, sunt vinovată de cheltuieli emoționale atunci când sunt obosită sau copleșită de evenimente.
Dar fiecare are proprii "declanșatori" care ne împing să cheltuim mai mult decât ar trebui.
Iată cum poți ține sub control cheltuielile emoționale:
✅ Identifică-ți declanșatorii: înțelege ce te face să cheltuiești impulsiv și încearcă să eviți acele tentații.
Evită cumpărăturile impulsive: dacă nu ai planificat să cumperi un articol, cel mai probabil este o achiziție impulsivă.
Aceste cumpărături impulsive se vor aduna rapid așa că mergi în magazin cu lista la tine .
✅Așteaptă 48 de ore înainte de a cumpăra: întreabă-te dacă chiar ai nevoie de acel articol și cum va afecta bugetul tău.
✅ Suntem bombardați de publicitate și reclama inclusiv la radio, panourile publicitare, tv. chiar și pe e-mail primești probabil o multitudine de reclame.
Șterge aplicațiile care te tentează să cheltuiești și dezabonează-te de la newsletterele magazinelor.
✅ Fă-ți o listă de dorințe pentru articolele dorite, în loc să le pui direct în coș. Înlocuiește bucuria cumpărăturilor cu modalități mai sănătoase și mai puțin costisitoare: întâlnire cu un prieten, ieși să alergi, vezi un film etc.
✅ Creează un buget „pentru cheltuieli emoționale” care îți permite să faci cumpărături fără să ai regrete. Nu este nimic în neregulă cu cheltuielile emoționale dacă le incluzi în buget și îți menții obiectivele financiare generale pe drumul cel bun.
Ai probleme doar atunci când te îndatorezi și pierzi controlul.
Pe măsură ce îți faci un buget încearcă să limitezi timpul pe rețelele sociale, pentru a ține pasul cu prietenii de pe facebook(unde bineînțeles toată lumea afișează cele mai wow momente)poate declanșa cheltuieli emoționale.
Cheltuielile emoționale pot fi o adevărată amenințare pentru bugetul tău și bunăstarea financiară.
Fii conștient de declanșatorii tăi și pune în aplicare aceste sugestii pentru a prelua controlul asupra cheltuielilor!
PPS Vino în comunitatea noastra ABC-ul Investițiilor pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de gestionare a banilor și a-ți atinge obiectivele financiare.
Fii pregătit(ă) să îți planifici banii și să-ți transformi viața!
Vrei să intri în comunitatea oamenilor informaţi? Abonează-te la newsletter şi primeşti gratuit e-bookul "40 Metode de economisire pentru primele tale investiții" precum şi ultimele articole publicate pe site. *Adresa ta de e-mail este in siguranță!